Han forsikrer hyttefolket

Hytteeiere er skikkelige folk!

 
Forsikring handler om risiko. Eller rettere sagt, det handler om å unngå risiko. Det er derfor Jack Skallerud Bråthen er så glad i oss hytteeiere.

Som administrerende direktør i Watercircles forsikring er han mer opptatt av risiko enn oss andre. Ikke i den forstand at han driver med fjellklatring eller fallskjermhopping, men ved at han alltid forsøker å forutse sannsynligheten for et uhell eller en skade.

Enhver skade medfører ulempe for den som blir rammet, og vanligvis innebærer den også en kostnad. – Større skader, som en brann eller en vannskade, kan det være umulig for den enkelte å betale, sier Jack, og det er nettopp derfor vi har forsikring.

Jack Skallerud Braathen i WaterCircles forsikring

Hvem deler du risiko med?

Prinsippet bak forsikring er å dele risiko. Hvis vi antar at brann, tyveri, vannlekkasje og andre uhell rammer helt tilfeldig, så er det en klar fordel å dele risiko: Hvis én er uheldig, bidrar alle til å erstatte skaden. Det koster ikke så mye for hver enkelt å bidra, og neste gang kan det være du som trenger hjelp.

– Men hvis risikoen ikke er jevnt fordelt, blir det ikke like rettferdig, sier Jack. – Hvis du har naboer som stadig har uhell, må du betale uforholdsmessig mye for å være med i ordningen, kanskje uten å få noe igjen. Derfor er det så viktig å vite hvem du deler risiko med.

Skikkelige folk

– Det å drive forsikringsselskap, handler derfor i stor grad om å finne skikkelige folk. Folk jeg selv kunne tenke meg å dele risiko med, sier Jack ivrig.

– Hvis jeg bare har kunder med lav risiko, det vil si kunder som tar vare på tingene sine, som passer på og tar ansvar, så får jeg færre skader. Jack lener seg fremover. – Da kan jeg til gjengjeld tilby lavere premier og bedre vilkår!

Ordentlige hyttefolk
Jack har selv hytte på Lunnstaden i Gudbrandsdalen. Hvert år ser han hyttenaboer som er innom for å måke taket eller bare å se til hytta.

– Det sier noe om hyttefolket som gruppe, gestikulerer han, de er skikkelige folk som tar vare på verdiene sine og tar ansvar. Det er folk jeg kunne tenke meg å dele risiko med.


Norsk Hyttelag

Det er ikke tilfeldig at Watercircles har valgt å inngå et samarbeid med Norsk Hyttelag. – Vi fikk i oppdrag å lage Norges beste hytteforsikring, husker Jack, og det mener jeg at vi har greid. – Medlemmer i Norsk Hyttelag får i tillegg 20 prosent rabatt på denne forsikringen.

Les mer: Bli medlem i Norsk Hyttelag og få rabatt på Hytteforsikringen

Vil forsikre alt

Det er ikke bare hytta som er omfattet av samarbeidsavtalen. – Nei, vil vil gjerne forsikre alt, sier Jack.
Det er nemlig ikke bare hytta vi er flinke til å ta vare på, i følge de som regner på risiko. Hyttefolk tar også bedre vare på både ”villa, volvo og vov-vov”.

– Den første vinterdagen er et mareritt for oss som jobber med forsikring, sier Jack, særlig her i Oslo-området. Folk kræsjer som bare det, og gjerne med sommerdekk. Men hyttefolket har naturligvis lagt om til vinterdekk i god tid. – Dessuten har vi gjerne mer erfaring med å kjøre på vinterføre, legger han til.

– Vi ser det på andre områder, også, fortsetter han. – Kanskje er hytteeieren flinkere til å lukke og låse etter seg? Eller så er de bare godt etablerte, og har dermed en garasje hvor sykler og sportsutstyr står tryggere enn utendørs...

Totalkunder er mest attraktive

– Derfor vil vi gjerne forsikre alt for deg, ikke bare fritidsboligen. Flytter du alle forsikringene til oss, får du 15 prosent totalkunderabatt på toppen av den medlemsrabatten du allerede har fått.

For et forsikringsselskap handler nemlig alt om å fordele risikoen best mulig. Og da er det en fordel å ha flere ulike forsikringstyper også, ikke bare fritidsbolig.

Hytte er nest best

– Så da kan vi hytteeiere skryte av å være landets mest attraktive målgruppe for forsikring? spør Norsk Hyttelags utsendte medarbeider.

Jack nøler lenge før han svarer. – Vel, den nest beste i alle fall... Folk som eier veteranbiler viser seg nemlig å være enda flinkere enn oss til å ta vare på ting. – De tar jo ikke ut bilen hvis det regner, ler Jack, og det er det vanskelig å måle seg med!

Det viser seg at Watercircles også har en samarbeidsavtale med LMK, Landsforbundet av Motorhistoriske kjøretøyklubber, i tillegg til oss i Norsk Hyttelag. – Men da er dere i alle fall på topp to, smiler han.

Utfordrer hytteeierne

Lettere smigret av så mye skryt til hyttefolket, spør vi om han ser noen områder hvor hyttefolket kan bli bedre. – Det er alltid noe en kan gjøre for å redusere risikoen, svarer han, og det er særlig tre ting jeg virkelig stusser over.

Fare for pipebrann

– Når var feieren på besøk sist? spør Jack. Hjemme får du besøk av feieren enten du vil eller ei, men for fritidsbolig gjelder ikke de samme reglene. Noen kommuner har riktignok innført feiing også for hytter, men sannsynligvis er dette noe du selv har ansvar for.

– Jeg mener det er enda viktigere å feie på hytta enn hjemme, sier Jack og fortsetter. – Tenk hva vi utsetter pipa for når vi kommer til en hytte som har stått tom noen uker, det er kaldt og litt fuktig, og vi skal sprengfyre hytta opp til 25 grader på rekordtid!

Det er ikke bare pipebrann du skal bekymre deg for. Blir det for tett i pipa kan giftig røyk sive inn i hytta, gjerne om natten når alle sover.

Ta kontakt med kommunen eller det lokale brannvesenet for å høre om de kan feie på hytta hos deg. Er du praktisk anlagt, kan du feie pipa selv. Et feiesett er ikke veldig dyrt, men pass på at dimensjonene passer til din pipe, og husk at du bør feie både røykrør og pipeløp.

Tømming av aske

Har du sjekkliste for ankomst til og avreise fra hytta, så er det sikkert et punkt om tømming av aske der. Det vanligste er nok å tømme aske ved avreise, kanskje også å legge i ny ved og gjøre peisen klar til nestemann.

– På min sjekkliste står det at det ikke skal tømmes aske ved avreise, sier Jack. – Det er stor risiko knyttet til håndtering av varm aske og dermed mye bedre å la den avkjøle seg i peisen til neste hyttetur. Det tar ikke lang tid å ta ut kald aske og gjøre klart et nytt peisbål.

Hvis du svært gjerne vil tømme aske ved avreise, må du i alle fall sørge for å tømme den i en egen askebøtte med lokk. Bruk aldri plastposer, papirposer eller bøtter uten lokk. Uansett.

Hyttetilsyn


Den tredje tingen jeg stusser over, er at så mange har en hytte som kanskje er verdt millioner stående uten tilsyn halve året. Selv om du ser til hytta en gang i blant, er det viktig å sjekke umiddelbart etter det store snøfallet eller den sterke vinden.

Inngår du avtale om hyttetilsyn med et lokalt firma, er det noen som ser til hytta jevnlig gjennom sesongen. I tillegg kan de ofte tilby ulike tjenester som snømåking, stell av torvtak og nedvask.
Har det skjedd noe på hytta, betyr det mye å oppdage det i tide. – Det betyr færre og mindre skader, og dermed lavere risiko, smiler Jack.
<< Forrige        16 av 75        Neste >>
 
 
 
 
 
© 2013 Norsk Hyttelag
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå