Rekordtidlig binding av strømprisen

 
OBS. Denne saken er mer enn tre år gammel.

Tirsdag 15. september 2015 valgte strømkomiteen i Norsk Hyttelag overraskende å binde strømprisen for vinteren. Sist Norsk Hyttelag valgte fastpris for sine medlemmer var i 2013, men da ventet strømkomiteen helt til 11. november med å binde prisen.

Strømkomiteen i Norsk Hyttelag
Hyttestrøm med vintersikring er en egen strømavtale for vinterhytter. Avtalen er utviklet av Hallingkraft og Norsk Hyttelag, og er et tilbud til medlemmene i Norsk Hyttelag. Avtalen er basert på Hallingkrafts rimeligste spotprisavtale - som vil være den rimeligste avtalen over tid - men med en ekstra forsikring mot høye strømpriser i de kaldeste vintermånedene.

En egen strømkomite bestående av strømanalytiker Geir Mala (til venstre), styremedlem Sverre Juraj Refsum og banksjef Nils Halvard Bråten, overvåker strømmarkedet gjennom hele året. Dersom de mener vi står foran svært høye strømpriser i en periode, kan de på kort varsel binde strømmen for alle våre medlemmer. Det gir medlemmene en forsikring mot strømsjokk av den typen vi hadde så sent som vinteren 2010 med strømpriser på over 8 kroner per kWh.

Vi venter ikke ekstrempriser denne vinteren


Fastpris på strøm gjør vinteren tryggereFor vinteren 2015/2016 venter vi ikke så ekstreme strømpriser som i 2010. Det er ikke noe som tilsier at vinteren skal bli ekstremt tørr eller kald, og fyllingsgraden i magasinene er absolutt tilfredsstillende per i dag. Likevel velger altså strømkomiteen å binde strømmen nå.

– Det er ikke frykten for høye strømpriser som har utløst denne beslutningen, sier Sverre Juraj Refsum i strømkomiteen. – Nå var det muligheten til å sikre seg en garantert fastpris gjennom vinteren til en svært gunstig pris som var utslagsgivende. Når fastprisen er så lav, betyr det at det koster oss svært lite å sikre oss mot høye strømpriser, og derfor mener vi det var riktig å binde prisen nå.

– Når vi binder prisen på et så lavt nivå, er det svært begrenset hvor mye lavere den flytende strømprisen kan gå, selv om vinteren blir både våt og varm, forklarer Refsum. – Men om vinteren blir tørr og kald, kan den flytende strømprisen gå svært mye høyere, og da er det en stor fordel å ha sikret seg med fastpris.

Fastprisavtalen som er inngått, er basert på en innkjøpspris på 25,8 øre per kWh. Prisen ut til deg som abonnent blir på 35,63 øre per kWh. Forskjellen skyldes lovpålagte elsertifikater og mva (dette tilkommer også på en spotprisavtale).

Vi binder 80 prosent av forventet forbruk


Strømkomiteen har valgt å binde prisen for 80 prosent av antatt forbruk, for å gi deg en rimeligere binding. Hvis vi hadde garantert fastpris for hele forbruket ditt, ville prisen ha blitt høyere på grunn av den såkalte volumrisikoen.

Når vi binder prisen, kjøper vi i prinsippet inn en gitt mengde strøm til en gitt pris. Dersom den flytende prisen går i været, for eksempel som følge av en kald vinter, så har du sikret deg en gunstig strømpris. Men samtidig vil sannsynligvis strømforbruket øke i forhold til normalt, noe som betyr at vi må kjøpe inn ekstra strøm til våre abonnenter, og da må jo denne kjøpes til en høyere pris. Det motsatte skjer hvis det blir en svært mild vinter og strømprisene synker. Da synker også forbruket, og vi har kjøpt inn for mye strøm til en høyere fastpris. Det å sikre denne volumrisikoen er dyrt, og kan påvirke fastprisen du som kunde får.

Derfor har vi valgt å kjøpe inn strøm til fastpris til 80 prosent av ditt antatte forbruk. Beregningen av antatt forbruk er gjort av din netteier (det lokale elverket). I praksis betyr dette at du får fastpris på et gitt antall kilowattimer, og betaler spotpris for alt overskytende forbruk. Dette gir avtalen en god balanse mellom lav pris og lav risiko.

Bindingsperiode


Vi har valgt å binde strømprisen fra 1. desember 2015 til 31. mars 2016. Da kan du kose deg på hytta uten bekymring for høye strømpriser hele juleferien, vinterferien og påskeferien. Det eneste du trenger å tenke på når du ser værmeldingen, er skiføret.

I og med at vi har kjøpt inn et gitt volum med strøm til en gitt pris i hele perioden, betyr det at du har bindingstid frem til 31. mars 2016 på strømavtalen din. Når fastprisperioden er over, vil du automatisk gå tilbake til en flytende avtale uten bindingstid.

Nye strømkunder
I og med at fastprisen er inngått basert på medlemmer med strømavtale per i dag, vil det ikke være mulig for nye medlemmer å komme med i ordningen i denne bindingsperioden. Det er fortsatt mulig å bestille avtalen "Hyttestrøm med vintersikring", men nye kunder vil ikke bli omfattet av fastprisen før tidligst vinteren 2016/2017.

For mer informasjon, se artikkelen om Hyttestrøm med vintersikring eller ring Hallingkraft på telefon 815 68 044.Les også: Nå kan du handle vinterstrøm på billigsalg!
<< Forrige        27 av 75        Neste >>
 
 
 
 
 
© 2013 Norsk Hyttelag
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå