Generasjon H til kamp om hyttene

Hver tredje hytte ble bygget på 60- og 70 tallet. Nå står generasjonsskiftene i kø.

 
OBS. Denne saken er mer enn tre år gammel.

Jan Velvin er leder og forskningsansvarlig ved Senter for reiseliv ved Høgskolen i Buskerud. Han er også laugsmedlem i Norsk Hyttelag. – Vi står foran en bølge av generasjonsskifter på 60- og 70-tallshytter, fastslår han.

Generasjon H
På 50-tallet ble hytter brukt til jakt, fiske og bærplukking. Det var først på 60-tallet at hyttene ble et sted man tilbrakte fritiden sin for rekreasjon og opplevelser. Og det var på 60-tallet at hytteboomen kom. Faktisk er en tredjedel av alle norske hytter bygget i denne tiden.

Det betyr også at de som bygde disse hyttene, ikke var vant med hytter fra egen barndom. Men barna deres har vokst opp med hytteferier, og de kan ikke tenke seg et liv uten hytter. Og de er svært opptatt av at deres barn igjen skal få ta del i de samme hytteopplevelsene som de selv husker fra sin barndom.

Disse barna som vokste opp på 60- og 70-tallet har vi kalt Generasjon H. Og i årene fremover skal stadig flere av disse overta familiehytta fra sine foreldre. Noen overtar hytta som den er, enten alene eller sammen med søsken, men de aller fleste i Generasjon H har helt andre forventninger...

De fleste ønsker å pusse opp eller bygge på 60- og 70-tallshytta når mor og far er borte. Denne generasjonen har helt andre krav til komfort, enten det gjelder strøm og innlagt vann eller plass til å ha med venner på hytta. Vi spår derfor en bølge av oppgraderinger på hytter over hele landet, noe som vil få positive ringvirkninger for det lokale næringslivet i hyttekommunene.

Den største utfordringen med disse generasjonsskiftene, er fordelingen mellom søsken. Kan to eller tre søsken - med ektefeller og barn, kanskje også med nye ektefeller og bonusbarn - dele familiehytta? Hvis et av barna skal kjøpe ut søsken, hvilken verdi skal så legges til grunn? Ligger hytta i et attraktivt område, kanskje med strandlinje i tillegg, kan verdistigningen være så stor at ingen har råd til å kjøpe ut de andre. Konsekvensen er at hytta må selges ut av familien.

– Mitt råd til alle som skal dele hytte med søsken, er å lage gode avtaler i forkant, sier Jan Velvin. – Ikke vent til mor og far er borte, men snakk om det allerede nå. Det er mulig å finne gode løsninger som fungerer utmerket. Men hvis dere ikke kommer til å få til et godt samarbeid om hytta, så er det en fordel å finne ut av det så tidlig som mulig.

Les mer om Generasjon H i Oppland Arbeiderblad.
<< Forrige        71 av 75        Neste >>
 
 
 
 
 
© 2013 Norsk Hyttelag
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå