Jakten på drømmehytta

 
OBS. Denne saken er mer enn tre år gammel.

Det var mye som skulle klaffe da Odd-Bjørn Hjelmeset kjørte Valdres rundt på jakt etter ny hytte.

I løpet av de siste 12 månedene har nesten 16 000 nordmenn kjøpt eller bygget seg hytte. Langrennsløperen Odd-Bjørn Hjelmeset er en av dem. Odd-Bjørn er oppvokst i Nordfjord og bor i Nittedal, men var aldri i tvil om at hytta skulle ligge i Valdres.

Odd-Bjørn Hjelmeset på jakt etter drømmehytta

Som hyttegeneral i Norsk Hyttelag er Odd-Bjørn opptatt av at hyttekjøpet skal være trygt. Hytta er et sted for avkobling, og det er viktig å ikke kjøpe problemer eller bekymringer. Selv endte han med en ny hytte på Beitostølen i Valdres, ikke så langt fra sin forrige hytte.

Hyttelagets 10 bud

Norsk Hyttelag har utarbeidet 10 bud til hyttekjøperen som skal sikre at alle nye hytteeiere blir fornøyd med sin nye hytte. - Det var nyttig å bruke en slik sjekkliste, sier Odd-Bjørn, som likevel innrømmer at det var magefølelsen som avgjorde til slutt. – Magefølelsen og kona, presiserer han.

Les mer: Norsk Hyttelags ti bud til hyttekjøperen

Det aller viktigste er beliggenhet og reisevei. – Jeg kunne godt ha tenkt meg hytte hjemme i Nordfjord, eller kanskje på Hovden i Setesdal hvor lillebror Roar holder til, men da hadde vi ikke kunnet bruke hytta så ofte som vi vil. Nå kommer vi oss til hytta på 3 timer, og da er det mulig å reise opp en helg uten å spørre ungene fri fra skolen.

Gode hyttenaboer

Odd-Bjørn er også opptatt av å ha gode hyttenaboer. – Alle hytteeiere er i utgangspunktet trivelige, hevder hyttegeneralen, men noen foretrekker langrenn på racingski mens andre sverger til fjellski og anorakk. Noen vil ha bilvei helt frem til hytta, mens andre synes sjarmen ligger i å parkere nede ved veien og gå på ski inn. Begge deler er helt topp, men du trives best sammen med likesinnede.

Har du hytte på festet tomt eller en grunneier som passer på hytteveien, må du også sjekke at grunneier er hyttevennlig. En stor del av henvendelsene som kommer fra medlemmene i Norsk Hyttelag, dreier seg om forholdet til grunneier.

Gode og dårlige hyttekommuner

Beitostølen ligger i Øystre Slidre, en av få store hyttekommuner uten eiendomsskatt på fritidsbolig. Her bidrar også kommunen med økonomiske tilskudd til et fantastisk løypenett, og vi føler oss både velkomne og privilegerte.

Bitihorn ved Beitostølen i Øystre Slidre

Samtidig vet vi at vi bor i en stor hyttekommune, og det er viktig å sjekke reguleringsplaner og utbyggingsplaner. Kanskje er ikke hytta like usjenert om noen år? Er det planlagt fortetting, kan du også bli pålagt å knytte deg til kommunalt vann og avløp, noe som fort koster flere hundre tusen kroner. – Tenk langt frem før du bestemmer deg, sier Odd-Bjørn, husk at du skal ha hytta i mange år.

- For oss i Norsk Hyttelag er det viktig å ha en god og positiv dialog med lokalpolitikerne, gestikulerer han, vi skal aldri bli en organisasjon som sutrer og klager over alt kommunen gjør. Vi er flinke til å si fra når de glemmer at hyttefolket er en ressurs for kommunen, men er også flinke til å lytte til kommunens ønsker og utfordringer. - Vi er i samme båt, sier hyttegeneralen før han avbryter seg selv. – Strengt tatt burde jeg vel heller si at vi er i samme hytte…

Kos deg på hytta

En gjennomsnittlig hytteeier bruker hytta 49 dager i året. Det er for lite, mener Odd-Bjørn. Tenk hvor flott det kan være en sen høstdag på hytta ved sjøen, eller midt på sommeren på hytta på fjellet. Vær litt impulsiv, ikke tro på dårlige værmeldinger og kom deg på hytta, oppfordrer Hjelmeset før han må løpe. Han skal nemlig til fjells med familien.

Odd-Bjørn Hjelmeset

<< Forrige        18 av 75        Neste >>
 
 
 
 
 
© 2013 Norsk Hyttelag
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå