Sikre hytteferien - før skader tar den

6 ekspertråd for sommeråpning av hytta

 

OBS. Denne saken er mer enn tre år gammel.

Åpning av hytta for sommeren betyr risiko for skader. – Å måtte stenge hytta for skadeutbedring, er en irritasjon selv ikke forsikringen kan dekke, sier Dan Sivertsen i WaterCircles Forsikring.

Norsk Hyttelags ekspert på skade, WaterCircles Forsikring, kan skilte med godt over 2 000 hyttekunder. Gjennom 11 år med behandling av slike saker, har skadedirektør Dan Sivertsen sett mye rart.

– Det er gjerne brukerfeil som skaper episoder. Dette er spesielt viktig i forhold til hytter, fordi brukerfeil på en hytte gjerne oppdages for sent.

Tips 1: Skru på vann og sjekk rør

– Det kan oppstå frostskader på rør om vinteren som ikke oppdages mens du åpner hytta, og får utvikle seg. Det skal ikke mye fukt til før hele gulv blir ødelagt, bad oversvømt eller hele kjøkkenbenker innsauset i vann, forteller Sivertsen.

Før du forlater hytta, sjekk den for fukt, råte eller vann som lekker. Ta en titt på rørene som er synlige på bad og kjøkken. Sjekk at vannpumpen fungerer. La vannet renne litt i springen og trekk ned i do et par ganger.

Tips 2: Sjekk det elektriske anlegget

– Må du skru på sikringer tre ganger før de virker, er det et faresignal. Om du har hatt av strømmen hele vinteren, bør du være obs. Jeg har vært borte i at skjøteledninger som plutselig tas i bruk, har gått varme og antent gulvet eller laget svimerker.

Vær flere sammen og følg med idet anlegget eller solcellepanelet slås på. Vær var for lyder, gnister, rar lukt og varmetilløp. Sjekk at ikke ledninger er gnaget over av mus i løpet av vinteren. Unngå overforbruk og for mange koblinger på samme stikkontakt. Dra ut det som ikke har stikk rett i veggen når du forlater hytta.

Tips 3: Skaff proff hjelp til elektriske dingser

– En av skadesakene vi fikk inn, hadde blitt totalbrann om ikke forsikringstakerne var til stede. Da de forlot hytta, så en i reisefølget det ryke opp fra bak på hytta og det elektriske toalettet. Pulveret fra slokningsapparatet spredde seg over hele hytta, og det ble omfattende sotskader. De kunne ikke bruke hytta på én måned midt i fellesferien, minnes skadedirektøren.

Bestill rutinemessig service til elektriske innretninger. Få alltid profesjonelle til å undersøke om noe ikke virker. Det er en indikasjon på at noe er feil, og du risikerer at de står og ulmer når du drar.

Tips 4: Sørg for god utluftning

– Råte og kondens er skader som ofte ikke blir dekket av forsikringsselskapet. Blir det en liten skade, må du gjerne ta mer treverk enn bare på skadestedet, minner eksperten om.

Ha ventiler åpne for gjennomstrømning av luft hele året, spesielt på bad, for å forebygge råte- og kondensutvikling. Pass imidlertid på at ikke ventilene står utsatt til for vanninntrenging.

Tips 5: Sjekk pipeløp for skjulte skader

– Om du ikke har vært så flink til å måke taket, står det snø rundt pipen. Snøen vil smelte når du fyrer, og vannet kan trenge inn i sprekker eller åpninger du ikke er klar over, og således påføre skade, sier Sivertsen.  

Sjekk inntil pipeløpet, også under utsmykningen, om det er oppstått skader. Husk på godt avtrekk når du fyrer første gangen, Når pipeløpet er kaldt, blir avtrekken dårligere. Røyk kan sette seg og lage vondt lukt. 

Tips 6: Unngå verdier på folketom hytte

 – Ikke begynn å sette ut ting av verdi selv om det kun er en uke til du kommer tilbake, råder Dan Sivertsen. Sikre hytta godt når du har åpnet den. Vent med å sette igjen ting av verdi til du slår deg ned for ferien.

Unngå verdier på folketom hytte

<< Forrige        52 av 75        Neste >>
 
 
 
 
 
© 2013 Norsk Hyttelag
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå