Årets hytteentusiast 2017

Osmund Ueland får Hyttefolkets Entusiastpris for 2017

 
I 2013 var Buvasstølan et trivelig, men litt søvnig hytteområde i Nes Østmark mellom Hallingdal og Valdres. Turmulighetene var flotte, men stiene var kanskje litt gjengrodde. Så kom Osmund Ueland inn i styret i løypelaget, og dermed forandret alt seg!

Osmund Ueland får Hyttefolkets Entusiastpris for 2017
Det var egentlig i Egersund at Osmund skulle nyte hyttelivet. Men så ble han samboer med Randi som hadde overtatt familiehytta i Valdreslie ved Buvatn, og plutselig var Osmund blitt hyttehallling.

Det var ikke noen hytteforening på Buvasstølan på den tiden, men et veglag tok seg av vedlikeholdet av den private hytteveien. Det ble også kjørt noen skiløyper, først og fremst med snøscooter, men bare 40 av 110 hytter betalte bidrag til løypelaget.

I 2013 mente en gruppe hytteeiere at det var på tide å organisere seg litt bedre, og Osmund ble valgt inn i styret.

Vel møtt til dugnad


Allerede før det første medlemmet hadde betalt sin kontingent, hadde styret kalt inn til dugnad. Høsten 2013 møtte 40 entusiastiske hytteeiere opp for å rydde stier og løyper. Foreningens første årsmøte ble avholdt påsken 2014, og Osmund valgt til styreleder i Buvasstølan sti- og løypelag. Da hadde han allerede utredet et prosjekt for bedre skilting og merking av stier og løyper og inngått avtale med Turistforeningen om å følge deres skiltstandard.

Rydding av stier og løyper, skilting og merking. Alt ble utført på dugnad.
– Osmund er en mester i å få med seg folk og skape engasjement, sier juryleder Audun Bringsvor i Hyttefolkets Entusiastpris. – Der andre hytteforeninger behandler den samme saken i møte etter møte, sørger Osmund for at det skjer noe med en gang.

Trekker i trådene


Minst like viktig som å skape entusiasme og engasjement internt, er det å få med seg andre. – Det er kanskje her Osmund har imponert mest, sier Bringsvor. Først sørget han for å få med andre hytteforeninger i Nes Østmark slik at dette ikke ble et lokalt prosjekt. Gjennomgådende stier og løyper er mye mer verdt for alle som bruker fjellet.

En overordnet plan gjorde det også mulig å få med andre på laget. Turistforeningen stilte opp med kurs i løypemerking og skilting. Nes kommuen lovte økonomisk støtte, og snart tikket det inn penger fra både Buskerud fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen også.

Nes Østmark på kartet


Arbeidet med stier og løyper har gjort området enda mer attraktivt. Når samarbeidet har blitt utvidet til nabokommuner i både nord og sør, er tilbudet snart komplett.

Det som før var en lokal skiløype, heter nå Eventyrløypa. Det er en sammenhengende preparert skiløype fra Guslvik i Flå og helt til Golsfjellet. – Nei, nå må jeg arrestere deg, skyter Osmund inn, vi har nettopp inngått avtale om at løypa skal forlenges helt til Hemsedal!

Om sommeren kan hyttefolket på Buvasstølan benytte seg av den nye Vassfarstien som går gjennom området. Går du sørover, kommer du til DNT-hytta Fønhuskoia. Går du nordover, kan du følge stien helt til Gol. Plutselig har Nes Østmark blitt et attraktivt turområdet i en av Norges mest spennende hyttekommuner og et knutepunkt i sti- og løypenettet både sommer og vinter.

Hyttefolket på Buvasstølan stiller gjerne opp på dugnad.

Buvatn brygge


Det siste store prosjektet har vært båt- og badebrygge ved Buvatn. Prosjektet inkluderer sti for rullestolbrukere, gangsti, grillplass, flere sittegrupper og gratis utlån av båt og kajakk.

Også her er prosjektet med unntak av maskinarbeidene basert på dugnad. Prosjektet har også fått støtte fra SparebankStiftelsen DNB med flere. I tillegg bygger elever fra ål videregående skole handicap-toalett, og det blir egen baderampe for rullestol.

Buvatn brygge får offisiell åpning i sommer, nærmere bestemt 22. juli, og prosjektlederen håper så mange som mulig tar turen. Da får de også med seg en gratiskonsert med tidligere Vamp-vokalist Vidar Johnsen.

Buvatn ligger idyllisk til, og er nå enda mer tilgjengelig enn før

Får ros av ordføreren


– Jeg er skikkelig imponert over alt Osmund har fått til, sier ordfører Tore Haraldset i Nes. – Han har en egen evne til å få med seg folk og skape engasjement. I tillegg er han helt enestående på å skaffe midler. – Når et prosjekt skal finansieres står han virkelig på, og har gir seg ikke før han er i mål. Han finner frem til offentlige støtteordninger, stiftelser og sponsorer, og fyller på med salg av andelsbrev på både løypemaskin og bryggeanlegg.

Den siste hvile


– Det er morsomt at han sier det, ler Osmund. – Noe av det første Randi og jeg gjorde på Buvasstølan, var å sponse en sittegruppe på vei opp til Vardefjell (1200 moh). Den fikk navnet "Den siste hvile".

– Er det ikke ironisk at du sponser "Den siste hvile" til hyttenaboene, og siden har du knapt hvilt et øyeblikk? – Jo, men nå er det faktisk på tide å hvile, smiler han, og forteller at han går ut av styret på årsmøtet i april.

Nå overlater jeg roret til andre flinke og entusiastiske folk, og jeg gleder meg til å kose meg med stier, løyper og brygge som en helt vanlig hytteeier. – Så nå får du endelig nyte den siste hvile? – Ja, det får jeg. Bortsett fra noen styreverv, et familieprosjekt for hjemløse jenter i Afrika som blant annet inkluderer en ny farm, et utviklingsprosjekt i Nesbyen og litt sånt, avslutter han. Fortsatt like engasjert som før.Entusiastprisen Hyttefolkets Entusiastpris
Entusiastprisen deles ut årlig til en enkeltperson, forening eller lag som gjennom uegennyttig innsats har gjort hyttelivet bedre for andre. Det er Norsk Hyttelag, Hyttemessen og Hytteavisen.no som står bak prisen. I 2016 gikk Entusiastprisen til Knut Nes fra Valdres Hytteforum. Les mer på entusiastprisen.no.
<< Forrige        5 av 75        Neste >>
 
 
 
 
 
© 2013 Norsk Hyttelag
Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå